Informatie over de merel

De merel is omnivoor en voedt zich met insecten, aardwormen, bessen, vruchten en slakken.In de winter bezoekt hij regelmatig je voedertafel.Hang een nestkastje waarin de merel zich kan voortplanten

 

Beschrijving

Een volwassen merel heeft een lichaamslengte van 23,5 tot 29 centimeter en een gewicht van 80 tot 125 gram.

De vleugelspanwijdte bedraagt 34 tot 38,5 centimeter. 

De merel heeft een relatief lange staart.

Het mannetje heeft een opvallend gele snavel en oogring.

In tegenstelling tot bij de meeste andere lijsters bestaan er duidelijke verschillen tussen het mannetje en vrouwtje.

Een volwassen mannetje heeft een glanzend zwart verenkleed.

Met name de onderzijde, maar ook de rugzijde en schouderstukken zijn soms grijs tot brons getint, wat duidelijk te zien is bij een juiste lichtval.

Verder heeft het mannetje donkerbruine poten, een gele oogring en een oranjegele snavel, die in de winter wat donkerder wordt.

Het vrouwtje heeft een bruin tot geel- of roodbruin verenkleed, dat vanaf een afstand egaal kan lijken.

De onderzijde is echter lichter gekleurd en onregelmatig gevlekt of gestreept.

De buik is grijs tot bruin en de bruine borst is bedekt met lichte vlekken.

De keel is het lichtst gekleurd en is grijs tot bruin met donkere onregelmatige strepen.

Het vrouwtje heeft net als het mannetje donkerbruine poten, maar de snavel is lichter gekleurd.

Ook de oogring is minder fel gekleurd en valt door het bruine verenkleed weinig op.