Informatie over de roodborstje

Het roodborstje eet voornamelijk op de grond levende insecten (vooral kevers) en slakken, wormen en spinnen. Van de herfst tot vroeg in de lente vormen wormen, fruit en bessen een belangrijk deel van zijn dieet.Roodborstjes houden ook van gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix.

Beschrijving

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel.

De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd.

De zang is het hele jaar te horen.

Hij begint ‘s ochtends te zingen als het nog donker is.

Bij gevaar stoot hij de kreet ‘tsik’ uit.

Een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst.

Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang.

Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief.

Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.

Daarom leven de roodborstjes veelal solitair.

Omdat de meeste vogels zichzelf niet herkennen in hun spiegelbeeld zijn ze ook agressief tegen hun eigen spiegelbeeld, zoals een weerspiegeling in venster van een huis.

Dit kan ertoe leiden dat ze in het broedseizoen hun eigen broedsel verwaarlozen.

‘s Zomers broedt de roodborst in gaten en spleten in muren, aan slootkanten, in heggen, in klimop, in bossen, in parken en in tuinen.

Het roodborstje broedt van april tot in juli.

Hij heeft in die periode twee legsels, met ieder vijf tot zeven eieren.

De eieren zijn gemiddeld 2,5 cm lang en blauw-wittig van kleur met kleine rode vlekjes

Voedsel: meelwormen, ongekookte havermout en zaden.

Voerplaats: een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.