Informatie over de staartmees

De staartmees voedt zich voornamelijk met insecten en andere ongewervelde dieren. Hij is erg actief tijdens het foerageren en hangt vaak ondersteboven aan twijgen om bij zijn prooi te kunnen komen. Soms hangt de staartmees aan één poot om met het andere verder te kunnen reiken. Het is niet bekend of ze voedsel opslaan.In het najaar en de winter wordt het dieet aangevuld met zaden,pindaslingers of vetbollen.

Beschrijving

Een volwassen staartmees heeft een totale lengte van 13 tot 16 centimeter, inclusief de lange, smalle staart van 6 tot 10 centimeter.

De vleugelspanwijdte is 16 tot 19 centimeter, wat relatief klein is voor een zangvogel.

Hij heeft een rond lichaam, een korte, stompe snavel en lange, slanke poten.

De donkere ogen zijn bij sommige vogels omrand met een felgekleurde oogring.

De staartmees dankt zijn pluizig uiterlijk aan zijn veren die hij meestal opgezet heeft.

Het verenkleed aan de bovenzijde is zwart en wit en aan de onderzijde wit.

Veel ondersoorten hebben bovendien roze en/of grijze tinten over het hele verenkleed.

Over de gehele lengte van de staart loopt een witte streep.

Het nest is een ingewikkelde bal met een opening aan de bovenzijde en wordt gemaakt van zachte materialen als veren en spinrag.

Koppels zijn monogaam en worden bij het broeden vaak bijgestaan door andere volwassen vogels uit de kolonie die geen eigen broedsel hebben of waarvan deze is mislukt.

Een broedende staartmees moet zijn staart over zijn rug leggen als hij op de eitjes zit.

Het legsel bestaat uit acht tot twaalf witte of roze eieren met rode vlekjes en stippen

Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, kokosnoot, zonnepitten, zaden, pindablokken.
Voerplaats: voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.